Refurbished uređaji sve popularniji: Zašto platiti punu cijenu kad može biti upola jeftinije?

Današnji blog posvetili smo sve popularnijem segmentu kupovine opreme koja je 'refurbished', odnosno fabrički osvježena, prošla je sva testiranja i odobravanja te ima odgovarajući garancijski list proizvođača.

S obzirom da epitet 'refurbished' odbija pojedine kupce, odlučili smo pobliže objasniti koje su prednosti korištenja takvog hardvera.

Najčešće se radi o proizvodima koji su iz nekog razloga nakon kupovine vraćeni proizvođaču ili vendoru. Nekada se to dešava samo zato što se kupcu nije svidio proizvod ili nije odgovarao njegovim potrebama, a nekada i zbog nekog oštećenja ili nepravilnosti.

Kada se takav proizvod refabrikuje, on se servisira, testira se njegov kvalitet i funkcionalnost kako bi sve ispravno radilo, tako da se njegove karakteristike ni po čemu ne razlikuju od onih kod novog proizvoda. Jedino može imati drugačije pakovanje.

Takav hardver, koji ima sve nove komponente kao i onaj koji je sišao s prve proizvodne linije, moguće je kupiti i u Kodeksu, a njegova cijena je daleko povoljnija i garancija vrijedi kao i za nove uređaje.

Dakle, zašto plaćati punu cijenu, ako postoji opcija da prođete značajno jeftinije uz isti kvalitet?

Mnoge kompanije i privatni vlasnici nikada ne iskoriste puni potencijal svoje IT opreme jer njihov posao prosto to ne zahtijeva. Uzmemo li kao primjer prosječnog poslovnog korisnika, on u svakodnevnom poslu iskorištava tek mali dio resursa novog i skupog računara koji mu je dodijeljen.

Refurbished oprema smanjuje IT troškove bez gubitka u tehničkom kvalitetu i performansama, s obzirom da je tehnološki napredak obično mnogo sporiji od životnog ciklusa uređaja.

Osim toga, stopa povrata ovakvog hardvera niža je u odnosu na novi upravo zbog detaljnog testiranja koje prođe prije prodaje.

Na kraju spomenimo i još jedan izuzetno važan segment, a to je zaštita životne sredine. Elektronski otpad je štetan za okoliš jer ga je nemoguće razgraditi kad završi na otpadu. Kupovinom refurbished opreme dajete značajan doprinos zaštiti životne sredine kojoj je data nova šansa umjesto da je poslana na otpad.

Naš savjet je da refurbished opremu uvijek kupujete od kompanija koje je certificirao originalni proizvođač.

Kodeks Sarajevo nudi refurbished opremu i dijelove svih vodećih proizvođača, a izdvajamo Dell, HP, Lenovo, Cisco i Aruba. Uz to pružamo sve savjete i krojimo IT rješenja prema vašim potrebama.